Merkur Offshore heeft met respectievelijk Alstom en DEME een bindende turbineleveringsovereenkomst en een Balance of Plant-contract afgesloten voor de bouw van het Merkur Offshore-windpark, met inbegrip van de levering en installatie van 66 offshore Alstom Haliade 150-6MW-windturbines. Daarnaast heeft Alstom een meerjarig service- en onderhoudscontract getekend. 

Download PDF

Alstom, DEME en Merkur Offshore tekenen een contract voor de levering en installatie van 66 offshore Haliade-windturbines die in Duitsland worden geïnstalleerd

3 juli 2015
Baggerwerken, milieu, offshore & infra

De turbines worden geleverd door Alstom en geïnstalleerd door DEME in één van de allergrootste Duitse windparken, het 400 MW Merkur Offshore-windpark, gelegen in de Noordzee op 45 km ten noorden van Borkum, en gebouwd en geëxploiteerd door Merkur Offshore. Het windparkproject Merkur Offshore beschikt over alle vereiste vergunningen en heeft een gewaarborgde netaansluiting. De bouw gaat in 2016 van start en zal worden uitgevoerd door GeoSea (DEME Group).

"Dit is, na het binnenhalen van de bouw van het eerste offshore windpark in de Verenigde Staten, het grootste offshore windcontract ooit getekend door Alstom buiten Frankrijk op een grote en belangrijke markt. Het Merkur Offshore-contract is ook het eerste offshore windproject in Duitsland dat onder leiding staat van Alstom, wat van belang is voor onze verdere ontwikkeling in Duitsland en Noord-Europa. We zijn erg trots dat we de energietransitie in Duitsland met dit grote project kunnen ondersteunen", aldus Jérôme Pécresse, voorzitter van Alstom Renewable Power.

Alain Bernard, Bestuurder en Directeur-Generaal van de DEME Group verklaarde verder: “Door de gunstige zeebodemomstandigheden te combineren met één van de krachtigste en meest betrouwbare windbronnen ter wereld, wordt Merkur Offshore één van Duitslands grootste windparken in de Noordzee en zal het een belangrijke bijdrage leveren aan de Duitse plannen voor energietransitie en de Europese doelstellingen voor schone energie.”

De direct aangedreven Alstom Haliade 150-6MW-windturbine, ontwikkeld voor de meest uitdagende offshore-omstandigheden, combineert bewezen technologie en innovatie. Met zijn hoge energieopbrengst - dankzij de rotor met een diameter van 150 m - kan de Haliade schone windenergie leveren aan het equivalent van ongeveer 5.000 huishoudens. Het eerste prototype van de Haliade werd onshore geïnstalleerd in 2012 in Le Carnet (Frankrijk), gevolgd door de eerste offshore proefinstallatie in het windpark van Belwind, 46 km uit de Belgische kust. In de tussentijd kreeg de Haliade het DNV-GL-certificaat als officiële bevestiging van het ontwerp, de engineering, productie, exploitatie en efficiëntie van de turbine en service en een voorwaarde voor de commerciële exploitatie van de Haliade. 

Alle Alstom offshore windturbines worden vervaardigd in de nieuwe Franse productiefaciliteiten in Saint-Nazaire.

De DEME groep heeft gewerkt aan de bouw van vele grootschalige Europese offshore windparken, waaronder Alpha Ventus, EnBW Baltic 2 en het Trianel West Borkum IIwindpark in Duitse wateren, Westermost Rough en West of Duddon Sand in het Verenigd Koninkrijk, Walney en Ormonde in de Ierse Zee en C-Power en Northwind voor de Belgische kust. GeoSea is momenteel actief op verschillende offshore windparkprojecten zoals Godewind in Duitsland en Kentish Flats Extension in het Verenigd Koninkrijk. De DEME Group beschikt over een grote vloot van gespecialiseerde vaartuigen, waaronder de offshore hefvaartuigen Innovation, Neptune, Goliath en Thor en de valpijpschepen Flintstone, Rollingstone en Seahorse. 

Perscontacten:

Kristof van Loon – Deputy General Manager DEME Concessions
T +32 3 210 66 22 - M +32 470 89 27 04
Van.loon.kristof@deme-group.com

Ann Wittemans - Communications Manager DEME
T +32 3 210 67 94 - M +32 470 88 04 71
Wittemans.ann@deme-group.com