ANTWERPEN - Het stadsbestuur van Antwerpen, ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) en Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) hebben het consortium Blue O’pen aangeduid voor de sanering, herontwikkeling én commercialisering van de historisch zwaar vervuilde zone Petroleum Zuid. Het consortium rond de waterbouwkundige en milieugroep DEME en vastgoed- en duurzaamheidsspecialist Bopro treedt toe tot een publiek-private samenwerking (PPS) die de laatste stadskanker aan de Antwerpse zuidrand omvormt tot een toplocatie voor innovatieve bedrijven. 

Download PDF

Consortium Blue O’pen wint PPS-aanbesteding ontwikkelingsproject Blue Gate Antwerp

17 februari 2016
Baggerwerken, milieu, offshore & infra

Blue Gate Antwerp is een brownfield langs de Schelde die herontwikkeld wordt tot een hoogwaardige en watergebonden bedrijvenzone. Het braakliggende terrein van 63 ha situeert zich tussen het nieuwe Antwerpse gerechthof en de Hobokense Polder, vlakbij Antwerpen Zuid.

Na de oprichting van de publiek-private samenwerking zal het consortium Blue O’pen starten met de sanering en ontwikkeling van Blue Gate Antwerp. DEME Environmental Contractors (DEC), een milieudochter van de DEME, wil in 2016 het bodemonderzoek voltooien en de nodige vergunningen aanvragen om vanaf volgend jaar te beginnen met de sanering. Op de historisch zwaar vervuilde site zullen diverse types van verontreiniging worden aangepakt zoals minerale oliën, PAK’s en zware metalen. Tegelijk zal Dredging International (DI), een andere DEME dochter, starten met de infrastructuurwerken voor de nieuwe bedrijvenzone waarbij het terrein wordt opgehoogd.

Alain Bernard, CEO DEME: “DEME is een pioniersbedrijf zowel in de bronwfieldaanpak als de PPS-formule. Deze nieuwe samenwerking past in DEME’s sterke samenwerkingsstrategie waarbij we met onze partners zoeken naar een evenwichtige relatie bij de aanpak van complexe projecten. Blue Gate Antwerp is voor DEME een topreferentie op de thuismarkt die onze internationaal gerichte organisatie bevestigt als een betrouwbare en ervaren partij en een belangrijke aanbeveling is naar internationale klanten”. 

Parallel met de sanerings- en infrastructuurwerken start consortiumpartner Bopro met de duurzaamheidsregie en de vermarkting van Blue Gate Antwerp. De logistieke zone is intussen volledig ingevuld door drie ondernemingen: Van Moer Stevedoring, Montea en CityDepot. Peter Garré, CEO Bopro: “Blue Gate Antwerp is ook voor Bopro een prioritair dossier dat aansluit op onze visie van duurzaam ondernemen in de bouw- en vastgoedsector. In de vermarkting zoeken we bedrijven die de ambities rond energie-efficiëntie, mobiliteit en cradleto-cradle aanpak zien als een aanvulling op de realisatie van hun eigen bedrijfsstrategie en kan leiden naar groei én een CO2 neutrale economische activiteit”.

Het consortium Blue O’pen gelooft dat door de ligging en de duurzame en innovatieve ambities Blue Gate Antwerp zal uitgroeien tot een voorbeeld van het bedrijventerrein van de toekomst. De publiek-private samenwerking wordt in maart voorgesteld op de internationale vastgoedbeurs MIPIM in Cannes.

Info:
Marleen Vanhecke
Communications DEME Group
M + 32 486 49 01 09
vanhecke.marleen@deme-group.com