‘Orion’ zal een ongeëvenaarde combinatie bieden van buitengewone transport- en laadcapaciteit, indrukwekkende hijshoogte en groene technologie. Het schip wordt gebouwd door de Chinese scheepswerf COSCO en wordt geleverd in 2019.

Download PDF

DEME bestelt nieuwste generatie offshore installatieschip ‘Orion’

1 maart 2017
Baggerwerken, milieu, offshore & infra

GeoSea, een dochtermaatschappij van DEME, zal de ‘Orion’ inzetten voor de bouw van de grootste offshore windparken, voor de olie- en gasindustrie, en om offshore installaties te ontmantelen.

‘Orion’ zal een totaal geïnstalleerd vermogen hebben van 44.180 kW en een hightech hijskraan die 3.000 ton op meer dan 50 meter hoog kan hijsen. De ladingen kunnen worden gehesen tot op een ongeëvenaarde hoogte van ruim 170 m. Er wordt zoveel mogelijk dekruimte voorzien voor een buitengewone transport- en laadcapaciteit. Het schip kan de zwaarste monopiles, jackets, windturbineonderdelen en structuren in één keer vervoeren. Met deze ongeziene combinatie van hoge laad- en hijscapaciteit, kan de ‘Orion’ de enorme multi-megawatt windturbines van de volgende generatie vervoeren en installeren.

Bij het ontwerp van het schip ging veel aandacht uit naar het milieu. De ‘Orion’ heeft motoren die op twee soorten brandstof kunnen werken, waaronder aardgas (LNG). Het schip zal een Green Passport en een Clean Design Notation hebben. Het zal ook andere ecologische innovaties aan boord hebben, zoals een warmteterugwinningssysteem dat de warmte van de uitlaatgassen en het koelwater omzet in elektrische energie.

Op de 216,5 meter lange ‘Orion’ met DP3-technolgie is plaats voor een 131-koppige bemanning.

Luc Vandenbulcke, Managing Director GeoSea: “Met ‘Orion’ verwerven wij een unieke positie om te voldoen aan de toekomstige vraag van onze klanten en de tendensnaar turbines met een grotere capaciteit en grotere windparkprojecten, die goedkopere energie zullen leveren. De ‘Orion’ zal mega-monopiles kunnen installeren op grotere dieptes. Dankzij de DP3-technologie kan het schip voor offshore installaties zelfs onder de zwaarste omstandigheden verder werken.

Voor bijkomende informatie:
Vicky Cosemans
DEME Communications
+32 3 250 59 22 
cosemans.vicky@deme-group.com