Zwijndrecht, 27 april 2015 - DEME zet haar ‘groen’ investeringsbeleid voort en breidt haar baggervloot verder uit met twee nieuwe sleephopperzuigers voor, in het bijzonder, haar Europese thuismarkten.

Download PDF

DEME bestelt twee nieuwe ‘groene’ baggerschepen

27 april 2015
Baggerwerken, milieu, offshore & infra

Zonet bevestigde DEME de bestelling van twee nieuwe sleephopperzuigers ter versterking van haar vloot. De twee schepen zijn ontworpen als ‘groene’ schepen en zullen beschikken over een ‘Green Pasport’ en een ‘Clean Design’ notatie. Ze worden voorzien van ‘dual fuel’- motoren en LNG tanks waardoor ze beantwoorden aan alle internationale emissie-eisen voor zwaveluitstoot binnen de zogenaamde Sulphur Emission Control Areas (SECA). Deze duurzame en toekomstgerichte ‘dual fuel’ technologie laat motoren toe te functioneren op zowel diesel als LNG en beperkt de uitstoot van CO2, Nox en SOx tot een strikt minimum. Omwille van de gebruikte innovatieve technologie zullen de schepen worden bemand met speciaal daartoe hoogtechnologisch opgeleid personeel en zullen, ieder in hun categorie, ‘best in class’ zijn. Beide sleephopperzuigers komen in de vaart voor eind 2016 en worden gebouwd door de Nederlandse scheepswerf Royal IHC.

Het eerste baggerschip wordt een nieuwe generatie sleepzuiger van de ‘Antigoon-klasse’ met een hoppervolume van ca. 8.000 m³ en een totale lengte (LOA) van 104 m. Haar lage maximale diepgang van 7,5 m en krachtige pomp voor het aan de wal persen van baggermateriaal maken van dit schip de perfecte all-round oplossing.

Het tweede baggerschip wordt een nieuwe generatie sleepzuiger ter vervanging van de ‘Orwell-klasse’ met een hoppervolume van 3.000 (3.500)m³. Deze wordt specifiek gebouwd om op de meest optimale manier onderhoudsbaggerwerken uit te voeren in ondiepe wateren. Haar troeven zijn een zeer geringe maximale diepgang van 5,00 (5,80)m overeenstemmend met een hoppervolume van 3.000 (3.500)m³, een uitermate gunstig draagvermogen en een - voor haar lengte van 77 m - relatief grote zuigbuis.

Eerder dit jaar kondigde de DEME-groep ook al de bestelling aan van twee andere ‘groene’ vaartuigen, het zelfvarend hefeiland ‘APOLLO’ en het multipurpose- en kabellegschip ‘LIVING STONE’, die beiden de offshore energiemarkt zullen bedienen en ook uitgerust zijn met ‘dual fuel’ hoofdmotoren.

Contact:
Ann Wittemans 
Communications Manager DEME
T +32 3 210 67 94 
M +32 470 88 04 71