Zwijndrecht, 15 januari 2014 – DEME heeft twee nieuwe vaartuigen besteld om de offshore energiemarkt te bedienen. Het ondertekende contracten met scheepswerven La Naval in Spanje en Uljanik in Kroatië voor de bouw van respectievelijk het multipurpose-schip "LIVING STONE" en het zelfvarend hefvaartuig “APOLLO”. Beide vaartuigen zullen worden opgeleverd in 2017. 

Download PDF

DEME bestelt twee nieuwe vaartuigen om zijn positie in de offshore energiemarkt te versterken

15 januari 2015
Baggerwerken, milieu, offshore & infra

Het nieuwe hefvaartuig “APOLLO” zal GeoSea’s huidige vloot van zelfvarende hefvaartuigen versterken. Het wordt uitgerust met een ‘leg-encircling crane' van 800 ton. Het dek biedt een vrije ruimte van 2000 m² en een laadvermogen van 15 t/m². Het hefvaartuig "APOLLO" steunt op vakwerkpoten van 106,8 m lang en kan dus worden ingezet voor werken tot een zeediepte van 70 m. “APOLLO” zal standaard 90, en naargelang de behoeften, tot 150 personen kunnen onderbrengen.

Het multipurpose-schip “LIVING STONE” vervoegt DEME’s vloot van valpijpschepen voor de offshore energiemarkt, die momenteel bestaat uit de “Flintstone”, “Rollingstone” en “Seahorse”. Het schip wordt uitgerust met een valpijpsysteem, laad- en installatievoorzieningen voor kabels en umbilicals en geavanceerde onderzeese constructiemogelijkheden. “LIVING STONE” zal accommodatie bieden aan 100 mensen.

Beide vaartuigen dienen voor de offshore energiemarkt.

“LIVING STONE” kan steenbestortingswerken uitvoeren en zal worden ingezet voor transport- en installatieprojecten, alsook voor de offshore installatie van elektriciteitskabels en umbilicals voor onder meer de interconnectors voor het geplande Europese supergrid. “APOLLO” is een installatievaartuig dat ook zal worden gebruikt door EverSea. Deze dochteronderneming van GeoSea is werkzaam in de olie-en gasindustrie en focust vooral op installatie, onderhoud, renovatie en afbraak van platformfaciliteiten en zelfs boorputinterventie en boorplatformafsluiting en -ontmanteling (Plug & Abandonment).

Zowel “APOLLO” als “LIVINGSTONE” zijn ontworpen als groene vaartuigen met ‘dual fuel'- hoofdmotoren, zonnepanelen en windturbines aan boord, gebruik van biodegradeerbare vetten en oliën en warmterecuperatie, om zo weinig mogelijk brandstof te verbruiken en de uitstoot van CO2, NOx en SOx tot een strikt minimum te beperken. Beiden genieten van een ‘Green Passport’ en een ‘Clean Design’ notatie.

Contact:
DEME
Ann Wittemans
Communication Manager
T +32 3 210 67 94
M + 32 470 88 04 71
wittemans.ann@deme-group.bcom