ZWIJNDRECHT - EDINBURGH | DEME Concessions, onderdeel van de Belgische bagger-, waterbouw- en milieugroep DEME, neemt een minderheidsparticipatie in Tidal Power Scotland Limited (TPSL). Het Schotse ontwikkelingsbedrijf voor getijdenenergie is samen met Scottish Enterprise o.a. eigenaar van het geplande MeyGen project, ’s werelds eerste getijdencentrale met aansluiting op het elektriciteitsnet. Door mee te participeren in TPSL bouwt DEME voort op de ervaring met complexe maritieme bouwwerken en ondersteunt een nieuwe technologie die na een jarenlange testfase
klaar is om te evolueren van een prototype naar een operationele turbine. 

 

Download PDF

DEME Concessions neemt participatie in Schots ontwikkelingsbedrijf voor getijdenenergie

12 april 2016
Baggerwerken, milieu, offshore & infra

Tidal Power Scotland Limited is opgericht door het pioniersbedrijf Atlantis dat al meer dan een decennium onderzoek voert naar de ontwikkeling van getijdenenergie. De technologie is geïnspireerd op de ontwikkelingen in offshore wind en zit in een stroomversnelling met de geplande realisatie van MeyGen, ‘s werelds eerste commerciële getijdenenergieproject in noord Schotland. Als marktleider in offshore windenergie bekijkt DEME hoe het TPSL hierin kan ondersteunen.

Alain Bernard, CEO DEME: “Groot-Brittannië en Schotland zijn wereldleider in de ontwikkeling van getijdenenergie. Rondom de Britse eilanden zijn er grote stroomsnelheden die ideale locaties vormen voor energieopwekking. TPSL heeft met de projecten MeyGen (86 MW) en Sound of Islay (10MW) een mooi portfolio opgebouwd. Net als bij offshore wind wil DEME andermaal pionier zijn in deze veelbelovende en duurzame technologie. Naast het ontwikkelen, bouwen en onderhouden van getijdenenergiecentrales wil DEME -via DEME Concessions- ook actief participeren in nieuwe projecten”.

Tim Cornelius, CEO Atlantis: “We zijn verheugd om DEME Concessions te verwelkomen als strategische investeerder in het TPSL portfolio. Als wereldleider in offshore windenergie brengt DEME een hoop ervaring en know-how mee die cruciaal is bij de verdere uitbouw van onze Schotse projecten”.

Naast de participatie in TPSL is DEME via DEME Blue Energie (70% DEME Concessions - 30% ParticipatieMaatschappij Vlaanderen) en in samenwerking met Nuhma eveneens partner (50%-50%) in BluePower, een ander ontwikkelingsbedrijf voor getijdenenergie. Samen met het Ierse bedrijf DP Marine Energy (DPME) worden de projecten West Islay Tidal Energy Parc (30 MW - Schotland) en Fair Head (100 MW - Noord-Ierland) ontwikkeld.

Info:
Marleen Vanhecke
Communications DEME Group
M + 32 486 49 01 09
vanhecke.marleen@deme-group.com