Dredging International, onderdeel van de DEME Group, haalt het contract binnen van de Belgische transmissienetbeheerder Elia voor de onderzeese stroomkabelinstallatie van de Modular Offshore Grid (MOG) in de Noordzee. Om de werken uit te voeren, zal DEME zijn nieuwe vloot schepen inzetten waaronder de hoppers ‘Minerva’ en ‘Scheldt River’ en het DP3 kabelinstallatieschip ‘Living Stone’.

Download PDF

DEME haalt kabelinstallatiecontract binnen voor Modular Offshore Grid van Elia

16 augustus 2017
Baggerwerken, milieu, offshore & infra

De Modular Offshore Grid van Elia, of het zogenoemde “stopcontact op zee”, omvat een Offshore Switchyard Platform (OSY) op ongeveer 40 kilometer voor de kust van Zeebrugge waarmee vier windparken verbonden zullen worden. Onderzeese kabels zullen het platform koppelen aan een substation in België waar geproduceerde windenergie geïnjecteerd zal worden in de Belgische onshore net.

De werkzaamheden omvatten de levering, de installatie en het onderhoud van de onderzeese stroomkabels. Er wordt een stroomkabel van 220 kV getrokken langs een 4,5 km lange route tussen het Offshore Switchyard Platform en het eerste windparkplatform. Daarnaast komen er ook twee onderzeese stroomkabels van 220 kV die elk ongeveer 39 km lang zijn tussen het Offshore Switchyard Platform en het onshore verbindingspunt op het strand van Zeebrugge. Het contract heeft een totale waarde van circa EUR 130 miljoen. De kabels worden geproduceerd door Hellenic Cables, een Griekse fabrikant, in de hoedanigheid van onderaannemer voor DEME.

Voor de voorbereiding van de zeebodem zal DEME zijn dual-fuelhoppers ‘Minerva’ en ‘Scheldt River’ inzetten. Dat zijn de jongste vaartuigen in de vloot en de eerste LNG-aangedreven baggerschepen ter wereld. De kabels worden geïnstalleerd door het multifunctionele schip ‘Living Stone’, dat in 2017 de vloot van DEME zal vervoegen en zal ingezet worden door Tideway. De ‘Living Stone’ beschikt over DP3-capaciteit en werd uitgerust met dual-fuelmotoren waarbij LNG de hoofdbrandstof is. Twee benedendekse draaitafels met elk een kabelcapaciteit van 5.000 ton kunnen met één enkele reis meer dan 200 km kabel vervoeren en installeren. Aangezien de werken uitgevoerd worden met deze moderne vloot schepen, blijft de milieu-impact van de offshore installatiewerken beperkt tot het absolute minimum.

De Modular Offshore Grid staat gepland voor ingebruikname tijdens het derde kwartaal van 2019.

Voor bijkomende informatie:
Vicky Cosemans 
DEME Communications 
+32 3 250 59 22