DEME Offshore en Herrenknecht hebben een overeenkomst ondertekend voor de fabricage van een onderzeese boor die zal worden ingezet in het offshore windmolenpark in Saint-Nazaire, Frankrijk. Dit is het eerste windmolenpark ter wereld waar geboorde XL-monopijlerfunderingen worden toegepast.

DEME Offshore en Herrenknecht ondertekenen overeenkomst voor fabricage van onderzeese boor voor installatie van XL-monopijlers op het offshore windmolenpark in Saint-Nazaire

12 februari 2020
Baggerwerken, milieu, offshore & infra

In 2019 werd het EPCI-contract voor 80 funderingen voor het Franse windmolenpark toegekend aan een consortium met DEME Offshore en Eiffage Métal. Dit omvat het ontwerp, de productie, het transport en de plaatsing van de stalen funderingen.

Het offshore windmolenpark in Saint-Nazaire, goed voor 480 MW en eigendom van EDF Renewables en Enbridge, komt op 12 à 20 km van de kust van het Franse schiereiland Guérande te liggen.

De XL-monopijlerfunderingen worden op een moeilijke rotsachtige zeebodem geïnstalleerd. Speciaal voor dit project fabriceren DEME Offshore en Herrenknecht, wereldleider in tunnelboormachines, een innovatieve, op maat gemaakte onderzeese boor. De boor zal worden bediend vanaf het installatieschip ‘Innovation’ van DEME Offshore.

“Geboorde XL-monopijlers installeren is een nieuwe stap in de offshore windsector”, aldus Bart De Poorter, General Manager DEME Offshore. “Met deze innovatieve oplossing, ontwikkeld in samenwerking met Herrenknecht, zorgen we voor een veilige en efficiënte plaatsing in uitdagende omstandigheden op zee.”

“Offshore Foundation Drilling (OFD) maakt een gemechaniseerde plaatsing van monopijlers mogelijk, wat ecologische en economische voordelen oplevert in vergelijking met conventionele methoden”, aldus Ulrich Schaffhauser, lid van de raad van bestuur van Herrenknecht AG. “We zijn er trots op dat DEME vertrouwt op de oplossing, vakkennis en knowhow van Herrenknecht op het vlak van graaftechnologie. De projectteams van DEME en Herrenknecht werkten zeer goed samen, en nu kijken we allemaal uit naar de realisatie van het project.” 

 

 

Over DEME

DEME is wereldleider in de zeer gespecialiseerde domeinen van baggerwerken, waterbouwkunde en milieusanering. Het bedrijf kan bogen op meer dan 140 jaar kennis en ervaring en heeft in de loop van zijn geschiedenis als koploper in innovatie en nieuwe technologieën altijd een baanbrekende aanpak gehanteerd.

DEME’s visie is erop gericht te werken aan een duurzame toekomst door oplossingen aan te bieden voor wereldwijde uitdagingen: de stijgende zeespiegel, een groeiende bevolking, vermindering van CO2-emissies, vervuilde rivieren en bodems en de schaarste van natuurlijke hulpbronnen. De activiteiten van DEME vinden hun oorsprong in de kernactiviteit baggerwerken, maar de portefeuille is in de loop der jaren sterk gediversifieerd, met onder meer baggerwerken en landwinning, oplossingen voor de offshore energiemarkt, onderzeese oplossingen en milieuoplossingen.

DEME heeft zijn wortels in België, maar is sterk aanwezig op alle zeeën en continenten van de wereld en is actief in meer dan 90 landen. Het bedrijf kan rekenen op 5.200 hoogopgeleide professionals over de hele wereld. Met een veelzijdige en moderne vloot van meer dan 100 schepen, gesteund door een breed gamma hulpuitrustingen, kan het bedrijf oplossingen bieden voor zelfs de meest complexe projecten.

DEME realiseerde in 2018 een omzet van 2,65 miljard euro. www.deme-group.com

Media contactpersoon DEME:

Vicky Cosemans, Head of Communications DEME Group
cosemans.vicky@deme-group.com
M: +32 496 588 645 - T: +32 3 250 59 22