DEME Offshore haalt een belangrijk EPCI-contract binnen voor de inter-arraykabels en interconnectors voor het Neart na Gaoithe offshore windmolenpark in Schotland. DEME staat in voor de engineering, procurement, constructie en installatie van de onderzeese kabels voor het windmolenpark, dat een capaciteit heeft van 450 MW. De werken zijn voorzien voor 2021.

DEME Offshore haalt belangrijk EPCI-kabelcontract binnen voor Neart na Gaoithe offshore windmolenpark in Schotland

28 november 2019
Baggerwerken, milieu, offshore & infra

Het 450 MW offshore windmolenpark Neart na Gaoithe is eigendom van EDF Renewables UK. Het zal gebouwd worden op 15,5 km van de oostkust van Fife in Schotland en beslaat een gebied van ongeveer 105 km2. De waterdiepte van de installatie varieert tussen 45 en 55 m.

Het park bestaat uit 54 windturbinegenerators (WTG) van 8 MW, verspreid over 12 array strings die ieder verbonden zijn via een inter-arraykabel van 66 kV. De 6 array loops zullen verbonden worden met de twee offshore substations (OSS) met drie array loops naar ieder OSS en een interconnector tussen de substations.

De engineeringsactiviteiten zijn al gestart zodat de gestelde oplevering gehaald kan worden.

Dit project heeft het potentieel om 450 MW hernieuwbare energie te genereren, wat genoeg is om ongeveer 375.000 Schotse huishoudens van energie te voorzien. Dat is meer dan de volledige bevolking van Edinburgh en zorgt voor een besparing van meer dan 400.000 ton CO2-emissie per jaar.

“Wij zijn erg verheugd met dit nieuwe EPCI-contract in Schotland. Hierdoor kunnen we een bijdrage leveren aan de voortdurende inspanningen van het land om een netto nul-emissie van broeikasgassen te bereiken tegen 2045,” zegt Bart De Poorter, General Manager van DEME Offshore. “Met dit project bewijst DEME Offshore andermaal innovatieve oplossingen te bieden en dit met een snelle doorlooptijd – wat van groot belang was gedurende de initiële concept- en ontwerpfases tot aan het tekenen van het contract. Het vermogen en de capaciteit van ons innovatieve kabelinstallatieschip 'Living Stone' werd speciaal ontworpen zodat DEME Offshore zich voortdurend kan aanpassen aan de verschillende vereisten van een offshore kabelproject, om flexibiliteit te garanderen en vooropgestelde doelstellingen te halen. Dat was erg belangrijk voor EDF Renewables UK.”

 

Over DEME

DEME is wereldleider in de zeer gespecialiseerde domeinen van baggerwerken, waterbouwkunde en milieusanering. Het bedrijf kan bogen op meer dan 140 jaar kennis en ervaring en heeft in de loop van zijn geschiedenis als koploper in innovatie en nieuwe technologieën altijd een baanbrekende aanpak gehanteerd.

DEME’s visie is erop gericht te werken aan een duurzame toekomst door oplossingen aan te bieden voor wereldwijde uitdagingen: de stijgende zeespiegel, een groeiende bevolking, vermindering van CO2-emissies, vervuilde rivieren en bodems en de schaarste van natuurlijke hulpbronnen. De activiteiten van DEME vinden hun oorsprong in de kernactiviteit baggerwerken, maar de portefeuille is in de loop der jaren sterk gediversifieerd, met onder meer baggerwerken en landwinning, oplossingen voor de offshore energiemarkt, onderzeese oplossingen en milieuoplossingen.

DEME heeft zijn wortels in België, maar is sterk aanwezig op alle zeeën en continenten van de wereld en is het actief in meer dan 90 landen. Het bedrijf kan rekenen op 5.200 hoogopgeleide professionals over de hele wereld. Met een veelzijdige en moderne vloot van meer dan 100 schepen, gesteund door een breed gamma hulpuitrustingen, kan het bedrijf oplossingen bieden voor zelfs de meest complexe projecten.

DEME realiseerde in 2018 een omzet van 2,65 miljard euro.

Bijkomende informatie:  
Vicky Cosemans – Head of Communications DEME Group
cosemans.vicky@deme-group.com - +32 3 250 59 22 or +32 496 588 645
www.deme-group.com