ZWIJNDRECHT | DEME krijgt het hoogste certificatieniveau (niveau 5, revisie 3.0) van de CO2-prestatieladder, een meetinstrument dat bedrijven aanmoedigt om de CO2-uitstoot te meten en te verminderen. Hoewel de ladder een Nederlands initiatief is, is het net het Vlaamse DEME dat als eerste waterbouw- en milieugroep voldoet aan de strengste normvoorwaarden. Het certificaat is vandaag overhandigd door het onafhankelijk keuringsinstituut Lloyd’s Register in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. 

Download PDF

DEME ontvangt hoogste certificatieniveau CO2-prestatieladder in aanwezigheid van Vlaams minister Joke Schauvliege

26 mei 2016
Baggerwerken, milieu, offshore & infra

De CO2-prestatieladder wordt vooral in Nederland gepromoot en toegepast bij openbare aanbestedingen waarbij aantoonbare inspanningen m.b.t. een verminderde CO2-uitstoot beloond worden in de vorm van een (fictieve) korting op de inschrijfprijs.

Het behalen van de hoogste certificatienorm kadert in DEME’s globale emissiebeheer om de wereldwijde activiteiten te verduurzamen. Via diverse verbeterings- en investeringsprogramma’s wil de ‘Onderneming van het Jaar 2015’ de eigen energie-efficiëntie tegen 2022 met 7% verbeteren t.o.v. 2012.

Alain Bernard, bestuurder en CEO DEME: “In de uitvoering van onze activiteiten integreren we de nieuwste technieken en technologieën. Zo zal DEME vanaf 2017 als eerste baggerbedrijf ter wereld nieuwbouwschepen inzetten met zogenaamde dual-fuel technologie die zowel op diesel als LNG (vloeibaar aardgas) varen. In combinatie met een hydrodynamische romp zorgt dit voor een verdere optimalisatie van het brandstofverbruik en een verbeterde CO2 voetafdruk. Ook op land worden onze projectuitvoeringen geoptimaliseerd. Na de aankoop van een reeks hybride graafmachines, vervangen we nu een 70-tal werfwagens door hybride types”.

De eerste hybride werfwagen van het type Yaris Hybride Comfort is ingereden door Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. Dankzij de hybride technologie van Toyota zal DEME een CO2-reductie realiseren van 528 ton en een NOx-besparing van 435 kg (berekend op basis van 150.000 km op 60 maanden). Met een opleiding EcoDriving worden alle bestuurders gesensibiliseerd rond zuiniger, veiliger en milieuvriendelijker rijden.

DEME voert momenteel ook een masterplan uit voor de vernieuwing en renovatie van het hoofdkantoor in Zwijndrecht. Streefdoel is een energieonafhankelijk en CO2-neutraal kantorencomplex dankzij hernieuwbare elektriciteitsproductie en slim energieverbruik. Een combinatie van wind- en zonneenergie en koude/warmte opslag, voorziet momenteel al 20 procent van de elektriciteitsbehoeften.

Om een oplossing te bieden aan de wereldwijde klimaatverandering investeert en realiseert DEME ook hernieuwbare energieprojecten zoals windturbineparken op zee en getijden- en golfslagcentrales.
Bovendien wordt de mogelijkheid onderzocht van energieopslag op zee. 

Info:
Marleen Vanhecke
Communications DEME Group
M + 32 486 49 01 09
vanhecke.marleen@deme-group.com