Met een combinatie van vermogen, grootte en nieuwe innovaties wordt mega-cutterzuiger ‘Spartacus’ een nieuwe benchmark in de baggersector. ‘Spartacus’ zal worden gebouwd door Royal IHC in Nederland voor levering in de zomer van 2019.

 

Download PDF

DEME versterkt vloot met krachtigste snijkopzuiger ter wereld ‘Spartacus’

1 maart 2017
Baggerwerken, milieu, offshore & infra

Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW zal ‘Spartacus’ de krachtigste snijkopzuiger ooit zijn. Het schip zal krachtig genoeg zijn om baggerwerken uit te voeren in de meest harde rots-en grondsoorten. Op die manier kan de snijkopzuiger de werkzaamheden zelf uitvoeren, zonder dat er dynamiet en explosies aan te pas komen.

‘Spartacus’ zal tot op 45 m diepte kunnen baggeren, terwijl op dit moment geen enkele cutterzuiger op de markt dieper geraakt dan 35 m. Het baggerschip kan bovendien op erg afgelegen plaatsen werken met een beperkte infrastructuur, gezien de brandstofautonomie en accommodatiecapaciteit.

DEME is ervan overtuigd dat dit buitengewone schip een eigen markt zal creëren omdat het werken kan uitvoeren die tot nu toe onmogelijk waren.

De 164 m lange ‘Spartacus’ zal de eerste snijkopzuiger op LNG ter wereld zijn, in navolging van de eerste sleephopperzuigers op LNG ‘Minerva’ en ‘Scheldt River’. Het schip zal een Green Passport en een Clean Design Notation hebben.

De milieuvriendelijke snijkopzuiger zal ook andere innovaties aan boord hebben, zoals een warmteterugwinningssysteem dat de warmte van de uitlaatgassen omzet in elektrische energie. De investeringen van DEME in groenere schepen bewijzen dat het bedrijf de huidige wetgeving en voorschriften niet alleen wil naleven, maar zelfs een stap verder wil gaan.

Voor bijkomende informatie:
Vicky Cosemans
DEME Communications
+32 3 250 59 22 
cosemans.vicky@deme-group.com