ZWIJNDRECHT – SUEZKANAAL | Het consortium Dredging International (75%) en Great Lakes Dredge & Dock Company (25%) neemt donderdag 6 augustus 2015 deel aan de openingsfestiviteiten van het gemoderniseerde Suezkanaal in Egypte. Dankzij de uitgevoerde verbreding en verdieping van het kanaal wordt de wachttijd op de vaarroute met de helft verkort. Voor DEME is het de vierde keer sinds WOII dat het bagger- en milieubedrijf bijdraagt tot het optimaliseren van deze belangrijke levensader van de Egyptische economie. 

Download PDF

DEME viert succesvolle finalisering nieuw Suezkanaal met deelname aan openingsceremonie in Egypte

3 augustus 2015
Baggerwerken, milieu, offshore & infra

Het nieuwe Suezkanaal is gerealiseerd in een recordtempo dankzij diverse consortia uit de wereldwijde baggerwereld. Op amper 9 maanden tijd is het 193 km lange kanaal over een afstand van 70 km volledig ontdubbeld en uitgediept waardoor de wachttijd van 14 uur halveert. Voor de Egyptische economie is dat een belangrijke troef waarmee nieuwe trafieken en de komst van nieuwe industriële activiteiten worden geambieerd.

Het consortium rond DEME kreeg in oktober 2014 lot 6 toegewezen met een contractwaarde van 540 miljoen US Dollar (421,3 miljoen EUR). De Suez Canal Authority (SCA) gaf hiermee de opdracht tot realisatie van een bijkomende vaargeul doorheen het Great Bitter Lake van 250 m breed, 24 m diep en 29.5 km lang. De toegangskanalen tot het meer zijn verbreed tot 140 m (zie kaartje volgende pagina).

Voor de realisatie heeft DEME een zelden geziene vloot bijeengebracht van maar liefst 4 cutterzuigers, 6 hopperzuigers en 42 hulpvaartuigen. De mobilisatie en uitvoering van het contract gebeurden onder een strikte timing met grote logistieke uitdagingen zoals het huisvesten van de 950 medewerkers en de aanvoer van 20 km aan pijpleidingen, kranen, generatoren, wisselstukken, etc. In een recordtijd is maar liefst 40 miljoen m3 gebaggerd.

Alain Bernard, CEO DEME Group: “Het Suez project was een uitzonderlijke opdracht op diverse vlakken. Ondanks de grote organisatorische en logistieke uitdagingen is het contract binnen het vooropgestelde tijdskader en budget realiseerd. Dit lukt enkel dankzij een sterk team van specialisten dat zich uitzonderlijk flexibel heeft opgesteld. Daarmee is het Suez project andermaal een mooi visitiekaartje voor de DEME Group”.

Een delegatie van DEME zal de inauguratiefestiviteiten op 6 augustus 2015 bijwonen in aanwezigheid van vice-eerste minister en minister van Economie Kris Peeters. 

Voor bijkomende informatie:
Marleen Vanhecke
Head of Communication DEME Group
M + 32 486 49 01 09
vanhecke.marleen@deme-group.be