BREDA (NL) | Tideway BV, een dochteronderneming van de Belgische bagger-, waterbouw- en milieugroep DEME, meldt trots dat het bedrijf een ‘Design & Build’- contract van DONG Energy heeft binnengehaald voor de aanleg van kabels voor het grootste offshore windturbinepark ter wereld, ‘Hornsea Project One’. 

Download PDF

DONG Energy kent DEME’s dochter Tideway contract toe voor de aanleg van exportkabels voor het ‘Hornsea Project One’ offshore windturbinepark

13 juni 2016
Baggerwerken, milieu, offshore & infra

Tideway zal voor dit project DEME’s nieuwste met DP3 uitgeruste schip ‘Living Stone’ inzetten; het meest geavanceerde kabellegschip ter wereld, dat momenteel in aanbouw is op de werf van de Spaanse scheepsbouwer LaNaval bij Bilbao, Spanje. De oplevering van het schip, dat wordt uitgerust met 'dual fuel'-motoren met LNG als hoofdbrandstof, is gepland voor april 2017.

Tideway zal onder meer instaan voor het leggen van kabels, pre-trenching, backfilling, terrein- en trajectvoorbereiding en rotsstorting voor drie onderzeese hoogspanningskabels van de kust naar drie verschillende offshore substationplatformen en voor het leggen van twee verbindingskabels. De elektriciteitskabels worden ter hoogte van ‘Horseshoe Point’, meteen ten zuiden van de monding van de Humber, aan land getrokken.

Door de uitzonderlijke lengte van de drie onderwaterkabels (134 km, 140 km en 152 km) moet DONG Energy tussen de drie substations en de kust een platform installeren om het reactief vermogen te compenseren. De verbindingskabels zijn 13 km en 14 km lang.

De werkzaamheden aan het offshore project beginnen in 2017 met de trajectstudie en de laatste exportkabel zal midden 2019 gelegd en beschermd worden.

DONG Energy staat in voor de constructie van het enorme ‘Hornsea Project One’ offshore windturbinepark voor de kust van Yorkshire (VK), dat meer dan 1 miljoen huizen in het Verenigd Koninkrijk van stroom zal kunnen voorzien. Met een oppervlakte van ongeveer 407 vierkante kilometer en een capaciteit van 1,2 gigawatt (GW) wordt ‘Hornsea Project One’ het eerste offshore windturbinepark dat meer dan 1 GW vermogen levert en - met ruime voorsprong – het grootste offshore windturbinepark ter wereld.

Duncan Clark, Senior Programme Director voor DONG Energy’s ‘Hornsea Project One’, zegt: “Wij zijn blij dat wij kunnen rekenen op de ervaring van Tideway voor de belangrijke werkzaamheden van kabelleggen en pre-trenching. Dit brengt ons weer een stap dichter bij de constructie van het grootste offshore windturbinepark ter wereld.”

Hugo Bouvy en Lucas Bols, directeurs bij Tideway, zeggen: “Wij zijn verheugd dat wij onze relatie met DONG Energy kunnen uitbreiden van de offshore olie- en gasmarkt naar het belangrijke groeidomein van offshore windenergie. Dit is een belangrijk contract, waarvoor het hoogst innovatieve, modulaire systeem voor kabels en ‘umbilicals’ aan boord van ons ultramoderne nieuwe kabellegschip ‘Living Stone' een centrale rol speelt. Dit contract bevestigt het vertrouwen van DONG Energy in de capaciteiten van ons ‘dedicated engineering’ team en zijn vernieuwende oplossingen. De ‘Living Stone’ is uniek, met een kabelcapaciteit van 10.000 ton verdeeld over twee onderdekse haspels, waardoor het schip perfect is voor dit uitdagende project. DONG Energy kan de risico's en kosten verbonden aan dit enorme offshore windproject zo beperken. Wij kijken uit naar een succesvolle campagne.” 

 

Voor meer info:
Kris Schillemans
DEME Group Communication
M + 32 476 84 11 97
Schillemans.kris@deme-group.com