ZWIJNDRECHT (BE) - GeoSea, DEME’s dochterbedrijf voor complexe maritieme infrastructuurwerken, start met de bouw van het offshore windpark Nordsee One in de Duitse Noordzee. Het project onderstreept het belang van de Duitse markt voor de Belgische bagger-, milieu- en waterbouwkundige groep na de recente overname van de offshore activa van de Duitse infrastructuur groep Hochtief.

Download PDF

GeoSea (DEME Groep) start met bouw offshore windpark Nordsee One

16 december 2015
Baggerwerken, milieu, offshore & infra

Het Nordsee One offshore windpark (85% Northland Power - 15% RWE) ligt op ca. 40 km ten noorden van het eiland Juist (zie kaart hieronder) en bestaat uit 54 windturbines die geïnstalleerd worden in waterdieptes variërend tussen 25 m en 29 m. GeoSea’s T&I contract (Transport & Installation) omvat de installatie van alle monopile funderingen en bijhorende transitiestukken. Met de succesvolle installatie van een eerste fundering is de uitvoering van het project intussen gestart. Dit gebeurt volgens een strak schema van zes maanden.

Vlaggenschip

Het Nordsee One project wordt uitgevoerd door 's werelds grootste hefvaartuig "Innovation" (zie foto hieronder) dat recent ook de bouw realiseerde van het nabijgelegen offshore windpark Godewind. Na enkele voorbereidingen om het schip klaar te maken voor de volgende opdracht, is de ‘Innovation’ aangekomen in de haven van Cuxhaven van waaruit de werken worden uitgevoerd. De ‘Innovation’ vaart onder Duitse vlag en staat geregistreerd in Bremen. Met een lengte van 147,5 m, een breedte van 44 m en voorzien van een state-of-the-art Dynamic Positioning 2 (DP2) systeem, is de ‘Innovation’ optimaal uitgerust om de opdracht efficiënt uit te voeren onder uitdagende weersomstandigheden. 

Bekrachtiging

Met de uitvoering van het Nordsee One project versterkt GeoSea andermaal z’n positie op de Duitse offshore windmarkt nadat DEME eerder de ‘Innovation’ overnam samen met tal van andere offshore activa van z’n Duitse langetermijnpartner Hochtief. Na een reeks succesvol uitgevoerde opdrachten voor andere offshore windprojecten in Duitsland (Godewind, Baltic II, Borkum Riffgrund, Amrumbank, Alpha Ventus en Borkum West II) is het nieuwe contract een bekrachtiging van het klantenvertrouwen in de deskundigheid van GeoSea die gebaseerd is op een combinatie van innovatie, kennis, ondernemerschap en lokale verankering.

Daarnaast investeert DEME -via dochteronderneming DEME Concessions Wind nv- nog in de ontwikkeling van een ander Duits offshore windpark: Merkur. De voorbereidingen zijn in volle gang.

DEME heeft in Duitsland een lange staat van dienst voor de bouw van maritieme infrastructuur die teruggaat tot 1968 (via dochteronderneming Nordsee Nassbagger und Tiefbau GMBH in Bremen) en is één van de pioniersbedrijven voor de ontwikkeling van offshore windenergie in zowat heel Europa.

De bouw van het Nordsee One offshore windproject brengt Duitsland een stap dichter bij het behalen van de hernieuwbare energiedoelstellingen en heeft een positieve impact op het verminderen van de CO2 uitstoot. 

Voor meer info:
Marleen Vanhecke
Communications DEME Group
M + 32 486 49 01 09
vanhecke.marleen@deme-group.com