Op 30 juli landde de laatste ‘suction bucket jacket’-fundering op de zeebodem van het offshore windmolenpark Borkum Riffgrund 2 in Duitsland. Met deze mijlpaal voltooit GeoSea de installatie van 20 ‘suction bucket jackets’.

 

Download PDF

Hefvaartuig ‘Innovation’ van GeoSea voltooit met succes de installatie van 20 ‘suction bucket jackets’ op Borkum Riffgrund 2

2 augustus 2018
Baggerwerken, milieu, offshore & infra

Borkum Riffgrund 2, eigendom van Ørsted en Global Infrastructure Partners, zal 56 Vestas-turbines  van 8 MW en een totale capaciteit van 450 MW hebben – voldoende om elektriciteit te voorzien voor
om en bij de 460.000 gezinnen.

Het werk van GeoSea bestond uit het transport en de installatie van 20 suction bucket jackets, elk goed voor een gewicht van 950 ton en een hoogte van 58 m.

Het was de eerste keer dat Ørsted een dergelijk type fundering op zulke grote schaal gebruikte voor een van zijn windturbineparken. In 2014 installeerde GeoSea de allereerste suction bucket jacket voor het windturbinepark Borkum Riffgrund 1 van Ørsted.

De structuur van de suction bucket wordt stevig verankerd in de zeebodem door vacuümdruk waardoor de noodzaak tot hameren verdwijnt en het lawaai tijdens de installatie sterk vermindert.

“De voltooiing van dit project bevestigt nog maar eens onze sterke ervaring in het voorzien van innovatieve oplossingen voor offshore windturbineparken,” vertelt Glenn Carton, projectmanager van GeoSea voor Borkum Riffgrund 2. “GeoSea is nu een van de weinige bedrijven met heel wat expertise en ervaring in de installatie van ‘suction bucket jackets.’ We zijn er trots op Ørsted te kunnen ondersteunen in de ontwikkeling van oplossingen om de kosten van offshore windenergie verder naar beneden te halen. We willen ook onze partners NGI en FRAMO bedanken voor de succesvolle samenwerking tijdens dit pioniersproject.”

De ‘Innovation’ van GeoSea wordt momenteel gemobiliseerd in Vlissingen om naar het windturbinepark Hornsea Project One in het VK te varen waar GeoSea momenteel 174 funderingen plaatst.

Over GeoSea

GeoSea is een dochteronderneming van DEME die gespecialiseerd is in complexe offshore waterbouwprojecten. GeoSea biedt een ruime waaier van diensten aan eigenaars van offshore assets en waterbouwconsultants en -aannemers binnen de olie- en gassector, hernieuwbare energie en civiele techniek. Deze diensten omvatten het hameren en boren van sokkels met een grote diameter voor offshore constructies zoals steigers, aanmeervoorzieningen, bruggen, offshore windmolenparken, de installatie van offshore structuren, platformen en geotechnische onderzoeken op grote dieptes. www.deme-group.com/geosea

 

Voor bijkomende informatie kunt u contact opnemen met:

Vicky Cosemans
Head of Communications DEME Group
cosemans.vicky@deme-group.com
M: +32 496 588 645 
T: +32 3 250 59 22