• Met een hijscapaciteit van 5.000 ton zou de kraan negen volgeladen A380-vliegtuigen in een keer kunnen heffen.
  • 'Orion' heeft een ongeëvenaarde combinatie van buitengewone transport- en laadcapaciteit, indrukwekkende hijshoogte en groene technologie.

DEME bereikt opnieuw een mijlpaal bij de bouw van de 'Orion', een baanbrekend offshore DP3-installatieschip van de volgende generatie. Het schip is aangekomen op de site van Liebherr in de haven van Rostock, Duitsland voor de installatie van de enorme kraan met een hijscapaciteit van 5.000 ton. Deze mijlpaal luidt de laatste fase van het bouwproces in.

Download PDF

Installatie van enorme kraan met capaciteit van 5.000 ton luidt laatste bouwfase in van baanbrekend offshore installatieschip ‘Orion’

25 november 2019
Baggerwerken, milieu, offshore & infra

In maart 2018 ging de bouw van de 'Orion' van start en in april begon Liebherr met de bouw van de reusachtige kraan. De hoogtechnologische kraan zal gemonteerd worden op het 800 ton zware voetstuk aan boord,  die ook een ruimte voor “rigging”, een werkplaats en kantoorruimte zal herbergen. Met een hijscapaciteit van 5.000 ton over een reikwijdte van meer dan 30 meter, zou de kraan negen volgeladen A380-vliegtuigen in een keer kunnen heffen. Lasten kunnen tot op een ongeëvenaarde hoogte van 180 meter getild worden.

Met dit revolutionaire offshore DP3-installatieschip, dat een van de grootste schepen in de sector zal zijn, introduceert DEME een baanbrekend installatieconcept in de offshore energiemarkt. 'Orion' heeft een ongeëvenaarde combinatie van buitengewone transport- en laadcapaciteit, indrukwekkende hijshoogte en groene technologie. Het schip zal worden ingezet voor de bouw van de grootste offshore windparken, voor de olie- en gasindustrie, en voor de ontmanteling van offshore installaties. Zo kan de 'Orion' de zwaarste monopijlers, jackets, windturbineonderdelen en -structuren in één keer vervoeren en de nieuwste generatie multi-megawatt windturbines transporteren en installeren.

Met dit uitzonderlijke schip kan de offshore windindustrie een belangrijke stap zetten in de verdere kostenverlaging bij het installeren van bijvoorbeeld offshore windfunderingen, aangezien ‘Orion’ kracht combineert met een hoge precisie en de grootste monopijlers op zee kan installeren in DP3-modus.

Bij het ontwerp van het schip was ook milieuvriendelijkheid een belangrijk criterium. 'Orion' heeft motoren die op twee soorten brandstof kunnen draaien, waaronder vloeibaar aardgas (LNG). Het schip zal een Green Passport en een Clean Design Notation hebben. Een andere milieu-innovatie is een terugwinningssysteem voor afvalwarmte dat warmte uit de uitlaatgassen en het koelwater omzet in elektrische energie.

'Orion' zal in de loop van 2020 de vloot versterken en zet meteen koers naar het offshore windmolenpark Moray East in het Verenigd Koninkrijk voor de installatie van 103 jackets.

Over DEME

DEME is wereldleider in de zeer gespecialiseerde domeinen van baggerwerken, waterbouwkunde en milieusanering. Het bedrijf kan bogen op meer dan 140 jaar kennis en ervaring en heeft in de loop van zijn geschiedenis als koploper in innovatie en nieuwe technologieën altijd een baanbrekende aanpak gehanteerd.

DEME’s visie is erop gericht te werken aan een duurzame toekomst door oplossingen aan te bieden voor wereldwijde uitdagingen: de stijgende zeespiegel, een groeiende bevolking, vermindering van CO2-emissies, vervuilde rivieren en bodems en de schaarste van natuurlijke hulpbronnen. De activiteiten van DEME vinden hun oorsprong in de kernactiviteit baggerwerken, maar de portefeuille is in de loop der jaren sterk gediversifieerd, met onder meer baggerwerken en landwinning, oplossingen voor de offshore energiemarkt, onderzeese oplossingen en milieuoplossingen.

DEME heeft zijn wortels in België, maar is sterk aanwezig op alle zeeën en continenten van de wereld en is het actief in meer dan 90 landen. Het bedrijf kan rekenen op 5.200 hoogopgeleide professionals over de hele wereld. Met een veelzijdige en moderne vloot van meer dan 100 schepen, gesteund door een breed gamma hulpuitrustingen, kan het bedrijf oplossingen bieden voor zelfs de meest complexe projecten.

DEME realiseerde in 2018 een omzet van 2,65 miljard euro.

Bijkomende informatie:  
Vicky Cosemans – Head of Communications DEME Group
cosemans.vicky@deme-group.com - +32 3 250 59 22 or +32 496 588 645
www.deme-group.com