Nieuw vaartuig biedt opmerkelijke verbetering op vlak van veiligheid, comfort en werkbaarheid.

Kielleggingsceremonie voor DEME’s eerste Service Operation Vessel, speciaal ontworpen voor onderhoud van offshore windmolenparken

16 december 2019
Baggerwerken, milieu, offshore & infra

Om aan de sector van de offshore windenergie een totaalpakket van diensten te kunnen aanbieden - van installatie tot onderhoud - investeert DEME in zijn eerste Service Operation Vessel (SOV) voor het onderhoud van windmolenparken. Dit innovatieve vaartuig, waarvan het concept werd uitgewerkt door DEME en verder ontworpen in nauwe samenwerking met Vuyk Engineering Rotterdam en Marin, zorgt voor een opmerkelijke verbetering van de veiligheid, het comfort en werkbaarbaarheid voor windmolentechnici, zelfs op een woelige zee. De kielleggingsceremonie vond plaats op 13 december op de scheepswerf van CEMRE in Yalova, Turkije.

Het SOV zal gekenmerkt worden door een SWATH-ontwerp (Small Waterplane Area Twin Hull), dat de impact van de golven op de bewegingen beperkt bij het naderen van de windturbines, in vergelijking met een monohull-SOV. De bemanning zal veilig kunnen overstappen bij golfhoogten tot 2,5 meter, dankzij dit eerste DP2, twin-hulled SOV ter wereld.

Het 60 meter lange SOV zal uitgerust zijn met een bewegingsgecompenseerde loopbrug en een dochtervaartuig om technici veilig naar de windturbines te brengen. Dit vergroot de werkbaarheid en logistieke capaciteiten van het schip. Het is ook ontworpen volgens de nieuwste normen op het gebied van comfort, om er een huiselijke offshore basis van te maken voor maximaal 24 technici en een scheepsbemanning.

Milieuoverwegingen spelen een belangrijke rol bij het ontwerp van het vaartuig, dat o.a. is uitgerust met een warmteterugwinningssysteem en een ‘Clean Design’-notatie. Dankzij de DP2-technologie kan het schip op een woelige zee zijn positie houden en toch minder brandstof verbruiken in vergelijking met traditionele SOV’s. Een vermindering van het brandstofverbruik tot 50% kan worden bereikt vergeleken met een monohull SOV.

“We zijn ervan overtuigd dat het twin-hulled ontwerp, de bewegingsgecompenseerde loopbrug en de DP-technologie een winnende combinatie vormen en de kosten voor het onderhoud van windmolenparken verder zullen verlagen, vooral in vergelijking met grote monohulls met een gelijkaardige werkbaarheid,” aldus Michael Glavind, Business Unit Director DEME Offshore. “Door dit eerste SOV toe te voegen aan onze vloot, versterken we verder onze capaciteiten om aan de offshore windenergie een totaalpakket aan te bieden, van installatie tot onderhoud.”

Charterovereenkomst op lange termijn met Siemens Gamesa Renewable Energy

Het SOV, dat in 2021 klaar moet zijn, zal door Siemens Gamesa Renewable Energy worden gecharterd in het kader van een onderhoudsovereenkomst op lange termijn voor de Belgische offshore windmolenparken Rentel en Mermaid & Seastar (SeaMade genoemd). Dit is het eerste SOV dat voor drie verschillende windmolenparken wordt ingezet.

“Wij blijven innoveren in offshore logistieke diensten, deze SOV is daarvan nog eens het bewijs: we zijn en blijven pioniers met dit “pitstop” concept om met één SOV het onderhoud te voorzien van drie verschillende windparken,” zegt Rene Wigmans, Head of Maritime and Aviation Solutions.

Over DEME

DEME is wereldleider in de zeer gespecialiseerde domeinen van baggerwerken, waterbouwkunde en milieusanering. Het bedrijf kan bogen op meer dan 140 jaar kennis en ervaring en heeft in de loop van zijn geschiedenis als koploper in innovatie en nieuwe technologieën altijd een baanbrekende aanpak gehanteerd.

DEME’s visie is erop gericht te werken aan een duurzame toekomst door oplossingen aan te bieden voor wereldwijde uitdagingen: de stijgende zeespiegel, een groeiende bevolking, vermindering van CO2-emissies, vervuilde rivieren en bodems en de schaarste van natuurlijke hulpbronnen. De activiteiten van DEME vinden hun oorsprong in de kernactiviteit baggerwerken, maar de portefeuille is in de loop der jaren sterk gediversifieerd, met onder meer baggerwerken en landwinning, oplossingen voor de offshore energiemarkt, onderzeese oplossingen en milieuoplossingen.

DEME heeft zijn wortels in België, maar is sterk aanwezig op alle zeeën en continenten van de wereld en is het actief in meer dan 90 landen. Het bedrijf kan rekenen op 5.200 hoogopgeleide professionals over de hele wereld. Met een veelzijdige en moderne vloot van meer dan 100 schepen, gesteund door een breed gamma hulpuitrustingen, kan het bedrijf oplossingen bieden voor zelfs de meest complexe projecten.

DEME realiseerde in 2018 een omzet van 2,65 miljard euro.

Bijkomende informatie:  
Vicky Cosemans – Head of Communications DEME Group
cosemans.vicky@deme-group.com - +32 3 250 59 22 or +32 496 588 645
www.deme-group.com