Zwijndrecht, 20 augustus 2015 - Offshore onderhoudsbedrijven Offshore & Wind Assistance (OWA) en EWE Offshore Service & Solutions GmbH (EWE-OSS) zullen de komende jaren hun expertise aanwenden om een vlotte werking van het Gemini offshore windpark te garanderen. 

Download PDF

Offshore windpark GEMINI wijst langlopend onderhoudscontract toe aan Belgische OWA en Duitse EWE OSS

20 augustus 2015
Baggerwerken, milieu, offshore & infra

Het Gemini offshore windpark in de Nederlandse Noordzee, 85 km ten noorden van de Nederlandse kust, wordt één van ‘s werelds grootste windmolenparken, zowel in omvang als qua energieproductie (totaal vermogen 600 MW). Gemini wordt gebouwd op twee dicht bij elkaar gelegen locaties, ‘Buitengaats’ en ‘ZeeEnergie’.

Offshore Wind & Assistance (OWA), de offshore onderhoudsspecialist van offshore solutions provider Geosea (DEME-Groep), zal de Balance of Plant voor beide windparken beheren en onderhouden. Naast het verzorgen van mariene logistieke diensten omvat de opdracht het onderhoud van alle funderingen boven en onder water (2 x 75 WTG-funderingen + 2 OHVS-funderingen), alsook het onderhoud van de kabel- en erosiebescherming (2 exportkabels, infield kabels, export verbindingskabel, erosiebescherming aan WTG- en OHVS-funderingen).

EWE Offshore Service & Solutions GmbH (EWE-OSS), de offshore dochteronderneming van de in Oldenburg gevestigde energieleverancier, zal belast zijn met het uitbaten, onderhouden en controleren van twee transformatorstations op zee en één transformatorstation in Eemshaven. Het zal ook verantwoordelijk zijn voor het netwerkbeheer van de twee 220 kV exportkabels die de elektriciteit naar het vasteland vervoeren en een 380 kV kabel aan land die de elektriciteit op het transmissienetwerk zal aansluiten.

“OWA heeft heel wat ervaring in offshore onderhoudsactiviteiten op de Noordzee en kan rekenen op de jarenlange expertise van moederbedrijf GeoSea en andere offshore bedrijven binnen de DEME Groep. Dit geeft ons de mogelijkheid om, op lange termijn, onze know-how op het vlak van onderhoud te exporteren over de hele Europese energiemarkt,” zegt Stijn Delauré, General Manager van Offshore & Wind Assistance NV.

“Wij zijn heel blij dat de verantwoordelijken van dit fascinerende project op ons vertrouwen", zegt Ines Kolmsee, Chief Technical Officer van EWE AG. “Dit is ook een bevestiging van onze strategie om niet alleen onze eigen projecten uit te voeren, maar ook als dienstverlener op te treden in de offshore sector. EWE OSS zal voor dit contract bijgestaan worden door EWE NETZ en BTC – twee andere bedrijven van de EWEGroep.”

Het contract loopt over een periode van 5 jaar en de werken starten in 2016. 

Contact:
OWA
Marleen Vanhecke, Head of Communications DEME Group
+32 486 49 01 09
Stijn Delauré, General Manager OWA
+32 471 34 55 56