BEIJING – GUANDONG | De Belgische bagger-, waterbouw- en milieugroep DEME en COSCO Shipping - de grootste rederij ter wereld - gaan nauw samenwerken voor de ontwikkeling van offshore windenergie in China. De overkoepelende overeenkomst werd vandaag ondertekend in aanwezigheid van de Belgische eerste minister Charles Michel en de Chinese premier Li Keqiang. De aanwezigheid van beide regeringsleiders duidt op het belang van de samenwerkingsovereenkomst en de Chinese visie op de transitie naar duurzame energie.

Download PDF

Overkoepelende overeenkomst getekend tussen COSCO Shipping en DEME

31 oktober 2016
Baggerwerken, milieu, offshore & infra

DEME en COSCO Shipping zijn marktleiders in hun sectoren en vinden elkaar in een joint venture die actief wil zijn in offshore windenergie in China. De samenwerking ligt in lijn met de Chinese klimaatambities en de ontwikkeling van hernieuwbare energie die onlangs zijn opgenomen in het 13de vijfjarenplan (2016-2020) voor sociale en economische ontwikkeling. De Chinese overheid wil het geïnstalleerd vermogen van windturbines op zee tegen 2020 aanzienlijk verhogen.

COSCO Shipping wil als grootste rederij ter wereld dit nieuwe marktsegment betreden en heeft hierin DEME’s dochterbedrijf GeoSea gevonden als partner met ruime ervaring in het ontwikkelen, bouwen en onderhouden van offshore windturbineparken.

Luc Bertrand, Voorzitter van DEME: “DEME is als pioniersbedrijf een wereldleider in offshore windenergie die totaaloplossingen aanbiedt via EPCIM-contracten (Engineering, Procurement, Construction, Installation & Maintenance). Dankzij de opgebouwde know-how en ervaring met complexe infrastructuurwerken op zee kan DEME de offshore wind-ambities van COSCO Shipping ondersteunen en helpen realiseren. De samenwerking past ook in de partnering filosofie van de groep waarbij DEME internationale activiteiten uitbreidt via duurzame samenwerking met lokale partners. Dergelijke combinaties zijn al meermaals succesvol gebleken in DEME’s bagger- en milieudivisies. De joint-venture met COSCO Shipping is een win-win voor beide partijen en zal bijdragen tot het realiseren van de ambitieuze Chinese klimaatdoelstellingen. Het creëert ook perspectieven voor de verdere ontwikkeling van COSCO Shipping’s expertise op het vlak van heavy lift transport, scheepsbouw, enz.”

Xu Lirong, Voorzitter COSCO Shipping: “De samenwerking met DEME is in lijn met onze strategie en zal de samenwerking met onze klanten versterken en onze business chain verder uitbreiden. Bovendien zal het een duurzame en gezonde ontwikkeling van de hernieuwbare energie-industrie in China bevorderen. COSCO Shipping Corporation Limited is een wereldleider op het vlak van geïntegreerde logistiek en supply chain-diensten, met scheepvaart, geïntegreerde logistiek en relevante financiële diensten als kernactiviteiten, gebaseerd op de ontwikkeling van meerdere industriële clusters. Steunend op vier strategische pijlers, met name “schaalvergroting, rentabiliteit, anticyclische capaciteit en het  bouwen van een wereldspeler”, hanteert de Groep de “6+1”-indeling van industrieclusters. De “6” staat voor scheepvaart, logistiek, finance, equipment manufacturing, transportdiensten en sociale dienstverlening. De “1” betekent “Internet Plus” business, gebaseerd op businessmodelinnovatie. Deze indeling zal helpen bij de integratie van scheepvaartfactoren en het bouwen aan een logistieke dienstverlener van wereldklasse.”

 

Info:

Vicky Cosemans 
Communications DEME Group
M + 32 496 58 86 45
Cosemans.vicky@deme-group.com