Zwijndrecht, 15 januari 2015 – Vandaag heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois de eerste steen gelegd voor het nieuwe kantoorgebouw van DEME in Zwijndrecht. De MinisterPresident stelde er ook de gloednieuwe, hoogtechnologische baggersimulator in dienst.

Download PDF

Vlaams minister-president Geert Bourgeois legt eerste steen voor nieuw DEME-kantoorgebouw en stelt hoogtechnologische baggersimulator in dienst

15 januari 2015
Baggerwerken, milieu, offshore & infra

Het nieuwe kantoorgebouw wordt opgetrokken op de terreinen van het hoofdkantoor van DEME, aan de Scheldedijk in Zwijndrecht, heeft een vloeroppervlakte van 5.600 m² en zal aansluiten op de reeds bestaande kantoorgebouwen. In de onderste twee niveaus zullen technische lokalen, vergaderzalen, fitnessruimte en een uitbreiding van de bestaande keuken en het restaurant hun plaats vinden. Op de overige vijf verdiepingen is er plaats voor ongeveer 250 nieuwe werkplekken.

Het gebouw zal voldoen aan de strenge EPB (Energie Prestatie Binnenklimaat)-vereisten door maximaal in te zetten op isolatie, externe zonwering, slimme verlichting en ventilatie. Daarnaast zal een KWO (koude/warmte opslag) op duurzame wijze de energie leveren die nodig is voor de verwarming en koeling van het gebouw. De totale investering van deze nieuwe installaties bedraagt 15 miljoen EUR.

De laatste jaren heeft DEME heel wat nieuwe gebouwen opgetrokken. De sterke groei van de groep en de verdere vlootuitbreiding liggen aan de basis van deze uitbreidingen. De toenemende complexiteit van de projecten wereldwijd zorgt er ook voor dat een degelijke ondersteuning vanuit het hoofdkantoor op vlak van projectvoorbereiding en werfopvolging noodzakelijk is.

DEME bevestigt hiermee ook duidelijk de wil om in België verankerd te blijven. De groep telt 4.500 werknemers te werk waarvan 700 in Zwijndrecht en Oostende, 250 op Belgische sites en 60 in haar ateliers in Zeebrugge en Zwijndrecht. De verankering in België is haalbaar, mits alle politieke overheden en administraties in België, de Europese richtsnoeren voor steun aan het maritieme vervoer maximaal en efficiënt implementeren. Een driejaarlijkse studie toon aan dat het ondersteuningsbeleid voor die maritieme sector succes kent, zowel op economisch vlak als op de tewerkstelling. Over de voorbije tien jaar is de groei van de maritieme sector hoofdzakelijk toe te schrijven aan de waterbouwsector.

DEME draagt innovatie m.b.t. energiebevoorrading hoog in het vaandel. Getuige hiervan het jongste initiatief dat bijdraagt tot de promotie van baanbrekende Vlaamse groene technologie. DEME faciliteert hiertoe op haar eigen terreinen – mits bekomen van de nodige vergunning - nu ook een proeftuin voor een innovatieve kleinschalige windturbine van het type “XANT” (= Vyncke, 3E en Participatie Maatschappij Vlaanderen). De opgewekte energie kan rechtstreeks benut worden bij de energiebevoorrading van haar eigen installaties.

De baggersector, en de aanverwante niches, zijn hoogtechnologische sectoren. Zij hebben nood aan hoog-specialistisch opgeleide medewerkers, zowel aan boord van de tuigen als op sites en kantoren. Het bedrijf is bereid het nodige te doen om hen deze specifieke bedrijfskennis bij te brengen. 'Learning on the job' blijft belangrijk. Dit kan versneld en beter onderbouwd worden door gebruik te maken van simulatoren, waardoor er bijgeleerd kan worden zonder risico’s. DEME heeft in de voorbije jaren geïnvesteerd in een netwerk van simulatoren : een vaarsimulator en machinekamersimulator in het VDAB-opleidingscentrum in Zeebrugge, een cuttersimulator in de eigen kantoren in Lambersart (Frankrijk) en nu vandaag, de kroon op het werk met een hopperbaggersimulator in de kantoren in Zwijndrecht, die de Vlaams minister-president vanochtend in dienst stelde.

Perscontact:
Ann Wittemans - Communications Manager
T +32.3.210.67.94 - M +32.470.88.04.71